De computer is in Control!

In de januari 2011 uitgave van het amerikaanse ‘tech’ blad WIRED (www.wired.com) staat een special over kunstmatige intelligentie (A.I.). Ik kan het lezen ervan van harte aanbevelen aan diegene die geïnteresseerd zijn in hoe wij nu met computers samenleven.

Bij het lezen ervan vraag ik mij af wat het betekent voor mijn vakgebied van controlling, management accounting. Een uitspraak  van W. Daniel Hillis van de firma Thinking Machines in het artikel is; “The computers are in control. We just live in their world”. Onderstaand mij interpretatie van het artikel en wat mij opvalt. Vooral actueel nu is uiteraard  de rol van A.I. in ons financieel systeem, de handel in waardepapieren!

In eerste aanzet probeerde men met A.I.  het menselijk brein na te bootsen. Dat bleek een brug te ver. Men veranderde het gezichtspunt; machines hebben een eigen logica , een eigen intelligentie. Nu richt het zich meer op lerend vermogen van machines, hanteren van grote data sets en slimme algoritmen.

Intelligentie blijkt een meervoudig begrip en A.I. richt zich meer op het vinden van betekenis in grote hoeveelheden van data. A.I. is inmiddels alomtegenwoordig en onmisbaar in ons dagelijks leven.Voorbeelden van waar A.I. dagelijks toegepast wordt is in de zoekmachine technologie zoals Google Goggles. In het opsporen van credit card fraude. In een applicatie als Ujam die nu ontwikkelt wordt die op basis van gezongen of gespeelde noten de begeleidende muziek zelf terplekke creëert. De zelf-parkeersystemen in auto’s. In de nieuwe Chevy Colt zitten blijkbaar 10 miljoen regels code, meer dan in het nieuwe JSF vliegtuig! In logistieke systemen, in transport. De automatische piloot in vliegtuigen….

Zoals al gezegd speelt A.I. een belangrijke rol in ons financieel systeem. Hier ervaren wij momenteel aan den lijve wat voor gevolgen het kan hebben. De A.I. systemen zijn zelflerende vaak autonoom reagerende systemen! Het Lexicon systeem van Dow Jones leest automatisch alle nieuws en destilleert daar de inzichten uit en geeft dan die informatie door in machine leesbaar formaat. Dus software leest een door mensen geschreven nieuwsfeit, haalt daar zijn inzichten voor koop / verkoop uit en geeft dit door aan andere systemen. Sommige schattingen zeggen dat momenteel 70% van het hele handelsvolume gebeurt door dit soort high frequency trade sofware.

De financiële wereld functioneert niet meer zonder deze systemen.  High frequency trading of flash trading handelt duizenden transactie per seconde af. Alleen een computersysteem kan deze aantallen efficiënt afhandelen, het is niet meer door mensen te volgen. Het maakt deze systemen ook moeilijker te doorgronden, te voorspellen en te reguleren. De algoritmen reageren onmiddellijk op altijd wijzigende condities en omstandigheden. Er ontstaan dan ook oncontroleerbare feedback loops waardoor in 5 minuten ongelooflijke sprongen in waarden plaats vinden. Aandelen kelderen met 90% ineens. Het financiele systemen wordt ineens kortstondig verlamd.

Deze systemen zijn ontstaan omdat de mens onmogelijk naar de 100.000 informatiestromen tegelijk kan kijken en beoordelen die nu beschikbaar zijn om te handelen. Vandaag de dag kan een enkel aandeel wel 10.000 biedingen per seconde ontvangen. Door deze massaliteit aan data kan een simpel oorzaak – gevolg algoritme niet meer voldoen. De winst zit ook steeds meer in het kleine, in het detail.

Het wezenlijke echter is dat de systemen geen afspiegeling meer zijn van het menselijk redeneren. De strategieën die deze systemen gebruiken zijn andere als die door mensen gehanteerd worden. Zij creëren hun eigen strategieën! Hierdoor kunnen voor de mens niet te begrijpen transacties ontstaan. Zo werden aandelen Accenture verkocht voor 1 cent en tegelijk aandelen Apple gekocht voor $100.000,- per stuk.

Vanuit control oogpunt komen wij in situaties die ‘out of control’ raken of door ons mensen, controllers, niet  meer te beoordelen zijn. Dit zien en voelen wij al in de financiële wereld waar nu regels komen om ‘controlling algoritme’ aan systemen toe te voegen. Meer als een noodrem is het niet. Hoe zit dat bij een warehouse systeem waarbij een eigen, niet menselijke logica gevolgd wordt? Zo als de slotzin in het artikel in WIRED (www.wired.com); “We may be able to slow it down, but we can never contain, control, or comprehend it. It’s the machines’market now; we just trade in it.”.  Mooie uitdaging!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Contact

Tel: +31 6 15011686  john@johngeurts.nl  
John's contactgegevens

Blog

Over wat mij bezighoudt, wat mij beweegt. Graag ga ik de discussie aan; voel je vrij om te reageren!
John's blog

Over John

Wie ben ik, wat doe ik, waar ligt mijn kracht en wat beweegt mij?      
John's drijfveren

Elk bedrijf (wordt) een IoT bedrijf: Hoe technologie de fysieke supermarkt helpt floreren - https://t.co/B0JnjA19h1 https://t.co/cnFGXsQPD3

20-09-2018 20:36 uur