Innovatie en de paradox

Ik was het boek “PerfectWorldprinciple” (www.perfectworldprinciple.com) aan het lezen.  Dat heeft als ondertitel “Don’t fight your innovation dilemmas. Fool them!”.  Persoonlijk heb ik meer met paradoxen dan dilemma ‘s. Zeker in relatie tot innovatie.

Een dilemma (http://nl.wikipedia.org/wiki/Dilemma) is een keuze vraagstuk. Groot voordeel: Je kunt kiezen! Weliswaar meestal uit even (on-) aantrekkelijke alternatieven wat de keuze moeilijk(er) maakt. Maar de uitkomst is een keuze.

Bij een paradox is dat anders. Een paradox (http://nl.wikipedia.org/wiki/Paradox_(logica)) is een ‘schijnbare’  tegenstelling. Een tegenstelling die dus eigenlijk niet bestaat. De tegenstellingen zijn complementair. Vullen elkaar dus aan. Zoals  bij Yin & Yang. Er valt niets te kiezen.

Innovatie dan. Volgens Wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Innovatie) gaat dan om nieuwe ideeën en dergelijke. Ik ben niet etymologisch geschoold maar ik vermoed dat de Latijnse oorsprong verwijst naar iets zoals ‘eigen vernieuwing’.

Waarom vind ik dan paradoxen beter bij innovatie passen dan dilemma’s? Zoals gezegd is voor mij het Yin & Yang principe een mooie verbeelding van paradoxen. De tegenstellingen die elkaar nodig hebben, elkaar aanvullen, met elkaar interacteren in een groter geheel. Ook dat staat zo in Wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Yin_en_yang).

 

 

Het mooie in deze definitie vind ik de interactie met het groter geheel. De paradox (yin & yang) manifesteert zich in het groter geheel. Maakt een dynamische verbinding met dat groter geheel. Een paradox is de (pulserende, stromende) energie die ons in staat stelt te kiezen. Het creëert (omdat het energetisch is) en voedt ons vermogen tot kiezen. Een dilemma is statisch, een keuzemoment.

Vanwege het dynamische en energetische karakter inherent aan paradoxen vind ik dat beter bij innovatie passen. Innoveren is creëren. Een activiteit in interactie met het groter geheel. De mooiste, spectaculairste innovaties zijn die waar een soort van ‘diepe’ innerlijke verbinding gemaakt wordt. Uit urgentie of diepe passie.

Het “fool the dilemma” principe is zeker handig. Jongleren met twee ballen kan (bijna) iedereen, pak er een derde of vierde bij! Een ‘meesterwerk’ is om in de ‘paradox – mode’ te gaan. Zie de tegenstelling als complementair en zoek de diepere verbinding met het geheel.

 

 

 

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Contact

Tel: +31 6 15011686  john@johngeurts.nl  
John's contactgegevens

Blog

Over wat mij bezighoudt, wat mij beweegt. Graag ga ik de discussie aan; voel je vrij om te reageren!
John's blog

Over John

Wie ben ik, wat doe ik, waar ligt mijn kracht en wat beweegt mij?      
John's drijfveren

Elk bedrijf (wordt) een IoT bedrijf: Hoe technologie de fysieke supermarkt helpt floreren - https://t.co/B0JnjA19h1 https://t.co/cnFGXsQPD3

20-09-2018 20:36 uur