Management Accounting & Quantum Control!

Blog ‘Quantum Control’

De reden voor management accounting (MA) is ……… bijdrage aan doelrealisatie en dat het volledige synergie potentieel van een organisatie benut wordt.. Althans dat is mijn definitie. Er is ook nog; risicomanagement, bewaken van de bezittingen, wet- en regelgeving etc. (zie Management accounting op Wikipedia) maar MA heeft voor risicomanagement een beperkte betekenis nu wij steeds meer leven in Extremistan (Taleb) en voldoen aan de wet- en regelgeving is naast dat het oersaai is niet effectief om het potentieel te benutten.

Nu is een mens van nature al doelgericht. Een organisatie is ‘van nature’  dan  dus ook doelgericht. Wat moet dat met MA? Veel energie wordt gestoken in het ontwikkelen en opzetten van systemen, methoden en technieken; Planning- & control cycli, risicomanagementmodel, Budgetteringstechnieken, Kostenallocaties, KSF /KPI, best practices, rapportagemodellen etc. Is dit zinloos? Nee, zeer zeker niet maar moeten wij de blik niet verbreden?

Net als in de natuurkunde. Een deel beschrijft in de ons bekende natuurwetten het zichtbare deel van de wereld en het universum. Een ander deel, de kwantum mechanica, beschrijft het onzichtbare deel van de wereld / universum. In beidde delen heersen schijnbaar eigen wetmatigheden die toch een (bruikbare en ware) beschrijving geven van die ene wereld.

Zoals gezegd is een dergelijke ‘duale’ visie ook zinvol toe te passen bij MA. Wat zijn zoals die duale visies? Een aanzet:

Management Control
Quantum Control
Causaliteit
Schaarste
Objectief
Observant
Wetten
Alignment
Maken
Feiten (‘deeltje’)
Dingen
Materieel
Structuur
Bovenstroom
Cijfers / getallen
Rationeel
Mechanisch
Survival of the fittest
Waarschijnlijkheden
Overvloed
Subjectief
Participant
Paradoxen
Synchroniciteit
Creeren
Mogelijkheden (‘golf’)
Relaties
Immaterieel
Complexiteit / Chaos
Onderstroom
‘Figures’
Spirtueel
Organisch
Survival of the fitting

Voldoende stof voor mij tot nadenken en een verdere uitdieping.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Contact

Tel: +31 6 15011686  john@johngeurts.nl  
John's contactgegevens

Blog

Over wat mij bezighoudt, wat mij beweegt. Graag ga ik de discussie aan; voel je vrij om te reageren!
John's blog

Over John

Wie ben ik, wat doe ik, waar ligt mijn kracht en wat beweegt mij?      
John's drijfveren

Elk bedrijf (wordt) een IoT bedrijf: Hoe technologie de fysieke supermarkt helpt floreren - https://t.co/B0JnjA19h1 https://t.co/cnFGXsQPD3

20-09-2018 20:36 uur