Ondernemen is Zen

Ondernemen is Zen

 

Administreren is Zen, control is Zen. Het is wel een beetje een hype; Zen, in het NU zijn, mindfullness…. Veelal als middel tegen de dagelijkse stress die wij ervaren; thuis, school, werk, overal.

Ik ben wel geïnteresseerd in Zen niet als middel tegen de stress maar om weer eens met beide benen op de grond te staan en te beseffen waar het omgaat. Ook in de financiële / zakelijke wereld. 

De ‘klacht’ vaak vanuit andere disciplines dan de manager, de Cxx, de financial dat er teveel waarde wordt gehecht aan cijfers en plannen. Zelf, als financial, geloof ik ook niet dat ‘business is run by numbers’.

Wat heeft Zen daar nu mee te maken, met die ‘overwaardering’ van cijfers en plannen? Wat citaten uit ‘Zen tijd’ van Bob Rigter. Bob Rigter is jazzmuzikant en fervent tennisspeler;

 

Muziek is net zo werkelijk als het schijten

Van een koe

Symbolen verwijzen.

Muziek verwijst niet.

Je kunt het horen

 

Het ‘woord’ koe geeft geen melk, schijt niet en loeit niet.

Het woord bevindt zich in de wereld van de symbolen.

Het is geen koe.

 

Noten op een notenbalk, mollen, kruizen en akkoordenschema’s

Kun je niet horen.

Het is geen muziek.

 

Enz.

 

Wat Bob zegt is dat een muziekpartituur een gestold systeem van symbolen is. Een abstractie en een verwijzing maar het is niet De Muziek, de uitvoering. De uitvoering is zelf vluchtig en gelukkig bij jazz is er veel ruimte voor improvisatie gegund aan de uitvoerder ervan. Ruimte voor interpretatie.

Hetzelfde geldt voor de ‘financiële partituren’. Het zijn symbolen, een verwijzing. Een balans en W&V zijn symbolen van een voltooid verhaal en een prognose van een gewenst verhaal.

De netto omzet is het verhaal met onze klanten, de personeelskosten ons verhaal met de medewerkers, de inkopen ons verhaal met de leveranciers, onze rente met de banken,…. En het resultaat is het resultaat van al die verhalen die wij vertellen. Het resultaat van ons handelen in het nu. Het resultaat van ondernemen.

Te vaak kennen ze op corporate niveau wel de partituur maar horen ze niet meer de muziek. De banken. Ik merk aan de lijve dat het communiceren met de banken gaat over de partituren en ik heb de indruk dat ze zelfs de muziek niet meer willen horen. Komt waarschijnlijk dat ze zelf nu door de DNB / ECB steeds meer ingekaderd worden in strakke akkoordschema’s, toonvoering en maten.

Een goede muzikant is nu iemand die een goede partituur kan schrijven en niet iemand die een eigen uitvoering kan geven. Een goede uitvoerder / ondernemer is nu iemand die een goedgekeurd en opgestelde financiële partituur perfect kan uitvoeren. Zonder af te wijken en dan beloond wordt door bonussen en koersstijgingen. De financiers houden niet meer van improvisaties. Gek genoeg wel van innovatie!?

Het is dan ook geen wonder dat de meeste ondernemingen eigenlijk goede of slechte ‘cover bands’  zijn. Die financiële / strategische partituren van anderen zo perfect mogelijk proberen na te spelen. Wil je elke weekend op de bühne staan ergens in Nederland? Studeer alle nummer 1 hits van de jaren ’60 in en je kunt 2 -3 per week optreden en er ook nog aardig geld voor vragen (mits je het goed naspeelt). Niks mis mee.

Dit is en oproep aan corporates, controllers, CFO’s, managers,.. alle ‘right brainers’ om als een komiek al die plannen en cijfers weer hun plaats te geven die ze verdienen. Ze zijn absoluut noodzaklijk!!! Maar het gaat om de uitvoering in het nu, het gesprek met de klant zelf, de passie via doen in het product of dienst krijgen; daarom is ondernemen ook Zen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Contact

Tel: +31 6 15011686  john@johngeurts.nl  
John's contactgegevens

Blog

Over wat mij bezighoudt, wat mij beweegt. Graag ga ik de discussie aan; voel je vrij om te reageren!
John's blog

Over John

Wie ben ik, wat doe ik, waar ligt mijn kracht en wat beweegt mij?      
John's drijfveren

Elk bedrijf (wordt) een IoT bedrijf: Hoe technologie de fysieke supermarkt helpt floreren - https://t.co/B0JnjA19h1 https://t.co/cnFGXsQPD3

20-09-2018 20:36 uur