Risico Management moet mensen aanzetten tot het nemen van risico’s!

Blog ‘Quantum Control’

Risico management is alomtegenwoordig, een religie die in alle sectoren en functies gepredikt wordt. Ik voel mij er vaak door doodgeknuppeld. Het haalt vaak de vreugde weg waarom ik iets doe. Vooral in ‘mijn’ financiële wereld waar controle weer groter is dan control. Kan risico management ook positief bedreven worden? Net zo als er ook positieve psychologie stroming is, grondlegger is Dr. Martin Seligman, waar het uitgangspunt is wat de basis van geluk is en niet wat er fout is.

Kan dat bij risico management ook? Risico management nu is zoals een moeder haar kind naar school brengt; Aan de hand geleid, sturend, voorschrijvend en tot in de klas. Het kind wordt beschermd tegen de risico’s van verkeer of potloodventers. De keerzijde is dat het er langzaam zelf mee leert omgaan en een houding krijgt van angst. Want angst is veelal de onderliggende emotionele drijfveer in risico management. Dat wat er fout kan gaan, wat daarvan dan de consequenties zijn, wat er allemaal verloren kan gaan? Wij leven in overvloed dus er kan veel verloren gaan. Althans dat denken wij. Meestal is het alleen maar geld.

Positief risico management zou kunnen stimuleren om bewust met risico’s om te gaan. Risico’s zijn niet alleen bedreigingen maar ook kansen. Dat weten ondernemers al lang. Waar risico’s zijn is onzekerheid. Een risico is dus een ontmoetingsplaats van kansen en bedreigingen, leven of dood, leuk of saai. Op sommige van deze ontmoetingsplaatsen is het wel duidelijk wie je daar gaat ontmoeten. Daar blijf je dan ook bewust van weg of ga je juist heen. Dat behoeft geen management maar gezond verstand. Deze plaatsen zijn ook goed bekend want wij komen er vaak dagelijks.

Positief risico management hoe doe je dat? Wat vraagt het? Ik denk om te beginnen een andere grondhouding. In plaats van “hoe beheers ik de risico’s” naar een houding van “hoe kan ik de kans zo succesvol mogelijk pakken”. Daarbij ga je naar mijn menig ook veel meer uit van je eigen kracht(en).

Een risico komt van buiten, is extern dus je kijkt al de tijd schichtig om je heen, scant de omgeving af en je gebruikt al je kennis, ervaring en intuitie om het tijdig te signaleren. Maar meestal overkomt het, het ‘komt over’ je. Dat zijn de risico’s die je niet ziet aankomen maar wellicht enige notie hebt dat ze bestaan. Maar er zijn er ook  van de buitencategorie, de ‘Zwarte Zwanen’. Prachtig beschreven door Nassim Nicolas Taleb in zijn boek The black Swan: The impact of the highly improbable, ook al vertaald in het nederlands. Als je het nog niet gelezen hebt een must read! Of zijn website fooledbyrandomness.com. Om in Taleb’s woorden te spreken; “Wij leven en werken meer en meer in extrimistan, daar waar randomness / chaos of complexiteit eerder regel dan uitzondering is. Het stikt van de zwarte zwanen.

Als het wat en wanneer je het overkomt onzichtbaar is heeft een strategie van beheersen of vermijden geen zin. Welke kans ligt er in verscholen? Waarom is het een zwarte zwaan? Waar zit ik te navel staren? Vragen brengen je dan veel verder dan het antwoord van het risico management model. Waar moet ik mijzelf, mijn organisatie aanpassen of veranderen? Een zwarte zwaan is de kans tot transformatie!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Contact

Tel: +31 6 15011686  john@johngeurts.nl  
John's contactgegevens

Blog

Over wat mij bezighoudt, wat mij beweegt. Graag ga ik de discussie aan; voel je vrij om te reageren!
John's blog

Over John

Wie ben ik, wat doe ik, waar ligt mijn kracht en wat beweegt mij?      
John's drijfveren

Elk bedrijf (wordt) een IoT bedrijf: Hoe technologie de fysieke supermarkt helpt floreren - https://t.co/B0JnjA19h1 https://t.co/cnFGXsQPD3

20-09-2018 20:36 uur